Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Kaj narediti, če otrok postaja zasvojen?

Kaj narediti, če otrok postaja zasvojen?

Odvisnost med mladimi je pomembna javnozdravstvena skrb, saj so adolescenti med najbolj dovzetnimi skupinami za razvoj motenj na tem področju.

Poleg socialnih pritiskov vrstnikov, identitetnih kriz in različnih stresorjev, v tem obdobju prefrontalni korteks, ki sodeluje v procesih odločanja in planiranja, še ni popolnoma razvit. Hkrati pa že dobro razvit limbični sistem, ki deluje bolj po principu nagrad in užitka, igra veliko vlogo.

Pri tem pa je vredno omeniti, da se mnoge oblike odvisnosti, ali pa vsaj njihovi zametki, začnejo že pred obdobjem najstništva.

Predvsem nekemične odvistnosti,  kot je internetna odvisnost, so pogosto prisotne že pri osnovnošolskih otrocih. Poleg tega pa so tudi različne substance – npr. alkohol, cigareti, kanabis in druge droge – zelo lahko dostopne in vse bolj razširjene med mladimi.

Ker pa se v tem starostnem obdobju ljudje pogosto zapiramo vase ali pa oporo iščemo pri vrstnikih in ne več starših ali učiteljih, je tovrstne težave pogosto zelo težko opaziti.

Kam po pomoč?

Pomembna je celostna obravnava otroka in družine, kar pomeni psihoterapevtsko, socialno in zdravstveno pomoč. Za vas smo pripravili seznam društev in organizacij, ki se specifično ukvarjajo s problematiko zasvojenosti mladih. Ne smemo pozabiti tudi na podporo svojega duševnega zdravja.

  • LogOut Ljubljana

https://www.logout.org/sl/

  • Center za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog

http://www.psih-klinika.si

  • UP – Društvo za pomoč zasvojencem in njihovim svojcem

http://www.drustvo-up.si/predstavitev

  • Papilot – zavod za vzpodbujanje in razvijanje kvalitete življenja

http://www.papilot.si/

  • Slovensko združenje za zmanjševanje škodljivih posledic drog – Drogart

http://www.drogart.org

  • Društvo za zmanjšanje škode zaradi drog Stigma

http://www.drustvo-stigma.si

  • Mojpsihoterapevt.si

https://www.mojpsihoterapevt.s…

Prilagodi izgled strani