Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Evropski teden programiranja

Jeseni 2018, natančneje med 6. in 21. oktobrom, smo se na OŠ Angela Besednjaka prvič pridružili evropskemu projektu Evropski teden programiranja.

Evropski teden programiranja je družbena pobuda, katere cilj je vsem na zabaven in vključujoč način približati programersko in digitalno pismenost. Učenje programiranja nam pomaga dojemati hitro spreminjajoči se svet okrog nas, bolje razumeti delovanje tehnologije ter razviti znanja in spretnosti za raziskovanje novih zamisli in inovacij. Omogoča nam širjenje znanja o programiranju in drugih sorodnih veščinah.

Vse informacije o projektu lahko najdete na spletni strani: https://codeweek.eu/.

Na šoli sta v času projekta potekala dva dogodka …

1. Gajin svet programiranja
Učenci so v okviru dneva dejavnosti spoznali pasti sodobnega časa in se nato tudi izobrazili, kako preprečiti, da do tega ne pride. Najprej so obiskali kino, kjer so si ogledali film Gajin svet in spoznali osnovne računalniške koncepte ter izvedeli, kako sta Gaja in Matic z malo »hekanja« in vztrajnosti rešila Teo in njeno prijateljico Dašo pred kriminalno združbo, ki je na spletu prežala na mlada dekleta. V šoli so nato sledile še delavnice po gradivu varni internet. Vključeni so bili vsi učenci od 4. razreda do 9. razreda. Dogodek je vodila Polonca Kužner.

2. Evropski teden programiranja
V okviru glavnega dogodka Evropski teden programiranja pa smo na šoli izvedli razne delavnice in tematske ure, ki so bile vezane na programiranje. Vsak učitelj je uro prilagodil glede na predznanje učencev in zahtevnost nalog. Nekateri so programirali brez računalnikov, drugi pa na računalnike v računalniški učilnici. V svetu Scratch-a so redno aktivni učenci od 4. razreda do 6. razreda. Tem, so se v tednu programiranja, pridružili še učenci tretje triade. Za izvedbo ur smo si pomagali tudi z gradivi, ki nam jih ponujajo spletne strani, kot so codeweek, vidra.si in gajinsvet.si.
Tisti, ki niso delali z računalniki, so najpogosteje izbirali risanje po navodilih, stiskanje slik, otok zakladov, otok gusarjev … Učenci zadnjih dveh triad pa so z mačkom v programu Scratch skočili tudi v svet programiranja in algoritmičnega razmišljanja.

Aktivnosti so bile naravnane tako, da smo na zanimiv in kreativen način še dodatno poskrbeli za digitalno opismenjevanje naših učencev. V dogodek so bili vključeni vsi učenci naše šole.

Izvedene ure in izdelke smo pridno dokumentirali, zato več slik iz projekta najdete v šolski galeriji.

Omeniti moramo, da so se učenci pri urah zelo zabavali. Všeč jim je bilo predvsem to, da so počeli nekaj drugačnega in spoznali, kako deluje svet okrog njih, predvsem digitalni svet.

Ker nam je uspelo v projekt vključiti vse učence šole, smo v znak uspešnosti od Evropske komisije prejeli spričevalo o programerski odličnosti naše šole. Spričevalo že krasi desni del šolske spletne strani in bo tudi eno izmed šolskih sten. S prejetim spričevalom se je naša šola uvrstila na zemljevid evropskih izobraževalnih ustanov, ki mladim pomagajo razvijati digitalne veščine.
Poleg naše osnovne šole, je to spričevalo v Sloveniji prejela le še Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, zato je to kar velik uspeh ter priznanje.

Skozi sam projekt se je pokazalo veliko zanimanje za tehnologije, kreativnost in inovativnost naših učencev, učiteljev ter vodstva šole.

Vsem čestitam za dobro opravljeno delo in se vam iskreno zahvaljujem za vaš prispevek k uspešni izvedbi projekta Evropski teden programiranja.

Dejan Žmavc, vodja projekta na OŠ Angela Besednjaka

Prilagodi izgled strani