Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

V petek, 27. 10. 2023, smo na šoli obeležili dva praznika – dan reformacije in dan spomina na mrtve.

Slovenci praznujemo 31. oktober kot državni praznik in dela prost dan – dan reformacije. Reformacija je bilo gibanje v 16. stoletju, ki se je zavzemalo za prenovo delovanja katoliške Cerkve in njenega odnosa do vernikov. Gibanje se je razširilo po Evropi, doseglo je tudi območje, na katerem so živeli Slovenci.

Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo in slovenski knjižni jezik. Prvič se omeni pojem Slovenec. Za to je odgovoren Primož Trubar, mož, ki je leta 1550 napisal Katekizem. Katekizem je prva knjiga v slovenskem jeziku in prva slovenska tiskana knjiga na sploh. Katekizmu je nato dodal še Abecednik, kjer se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora. Trubar je napisal več kot 25 del oziroma polovico vseh knjig, ki so jih napisali slovenski protestantski pisci.

1. november, dan spomina na mrtve, je slovenski državni praznik in dela prost dan. Na ta dan po tradiciji obiščemo grobove svojcev in bližnjih. Poklonimo se jim s cvetjem in prižigom sveč.

Dan spomina na mrtve je drugačen praznik. Drugačen zato, ker nas ne nagovarja k praznovanju, temveč k spominjanju. Spominjanju na naše prednike, naše najdražje, sorodnike in znance. Spominjamo se tudi posameznikov, ki so se borili za svobodo in darovali svoja življenja v različnih vojnah. Eden teh je bil tudi Angel Besednjak, partizan in narodni heroj, ki se je boril v drugi svetovni vojni. Po njem naša šola ponosno nosi svoje ime.

Vsem učencem in zaposlenim želimo lepe počitnice. Gostom iz Mestne četrti Tabor pa se zahvaljujemo za obisk.

 

Prilagodi izgled strani