Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Prejemnice zlatih priznanj natečaja Mladi za napredek Maribora smo poleg priznanj prejele tudi nagrado “presenečenja” – dvodnevni izlet v Poreč.
Naš izlet se je začel v četrtek zjutraj na glavni avtobusni postaji. Ko smo se vsi zbrali, smo se skupaj z našimi mentorji odpravili na pot presenečenj. Prvi postanek smo imeli na Trojanah, kjer smo si privoščili trojanske krofe. Po kratkem postanku smo se odpravili proti Ljubljani in Ljubljanskemu barju. Najprej smo si ogledali Plečnikovo cerkev v Črni vasi, nato pa smo se ustavili še v MorostIgu, hiši narave in kolišč. Zgodba našega raziskovanja Ljubljanskega barja se je začela na razstavi v hiši in nadaljevala po tematski poti, ki ponuja čudovite poglede na naravo ter razgrinja bogastvo živalskih in rastlinskih vrst. Pripeljala nas je do kolišč v naravni velikosti, kjer smo doživeli čas koliščarjev. Ko smo končali z ogledom, smo se z avtobusom odpravili do prelepega Podpeškega jezera ter tam uživali na pomolih in v druženju. Nato smo pot nadaljevali na Kras, kjer se s kraja Socerb ponuja čudovit razgled na Trst, v globinah Socerba pa se skriva edina podzemna cerkev v Sloveniji, Sv. Jama. Po ogledu te kraške jame smo se odpravili na Hrvaško. Mejo smo prestopili v spremstvu sonca, dežja in čudovite mavrice. Ko smo prispeli v Poreč, smo se najprej odpravili na večerjo. Tam smo malo poklepetali, nato pa smo vzeli svoje stvari in se odpravili v sobe. Čeprav je bilo že pozno, smo se z učiteljico Diano odpravili do plaže in si privoščili sladoled. Imeli smo se odlično.
Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili na pot novih dogodivščin. Na avtobusu nas je pričakal vodič, ki nam je na poti do Rovinja predstavil še zgodovino nekaterih manjših mestec ter opisal Limski kanal. V Rovinju smo se po ozkih, slikovitih uličicah povzpeli do baročne cerkve Sv. Evfemije, kamor so leta 800 pripeljali sarkfag s telesom krščanske mučenice Evfemije. Po fotografiranju smo se sprehodili po mestu in mestni tržnici, kupili kakšen spominek ter privoščili sladoled. Čas nam je zelo hitro minil in tako smo se odpravili nazaj v Poreč. Po kosilu smo se še zadnjič odpravili do obale in uživali v zadnjih minutah na morju. Ob 14.00 smo se zbrali na avtobusu in se na poti proti domu odpravili še na zadnji skriti kotiček. Ustavili smo se v Grožnjanu, prikupnem majhem mestu na hribu, ki je danes znano kot mesto umetnikov. Tudi tam smo se lahko sami sprehodili po grožnjanskih ulicah in si ogledali to lepo malo mesto. Žal pa je čas hitro minil in smo se morali odpraviti nazaj na avtobus.
Ta izlet nam bo za vedno ostal v lepem spominu, saj smo se res imeli lepo in smo uživali v druženju. Na izletu smo bile: Luna Vrhunec, Pika Bogataj, Lana Vahtarič Zidarič in učiteljica Diana Trifunović

Luna Vrhunec, 8. c

 

Prilagodi izgled strani